Assistant Professor in Forensic Medicine Question Paper and Answer Key

  PROVISIONAL ANSWER KEY

Question Paper Code: 89/2022/OL
Category Code: 719/2021
Exam: Assistant Professor in Forensic Medicine
Date of Test 27-10-2022
Department Medical Education

Question1:-The enzymes commonly used as a marker in enzyme histochemistry in myocardial infarction are all except
A:-Succinic dehydrogenase
B:-Alkaline dehydrogenase
C:-Maleic dehydrogenase
D:-Lactic dehydrogenase
Answer:- Option-B

Question2:-The triad of fat embolism syndrome (FES) is comprised of all except
A:-Respiratory distress
B:-Petechiae
C:-Neurological symptoms
D:-Myocardial infarction
Answer:- Option-D

Question3:-The following are true about anti sera except
A:-Antisera determines specific antigens are on the red cells
B:-The test using antisera and the patient's red cells is called the front cell group
C:-Anti-A are coloured yellow as a quality control measure
D:-Monoclonal antisera can be prepared from cultured cell lines
Answer:- Option-C

Question4:-Which of the following is not an index of estrogen secretion?
A:-Vaginal cell cornification
B:-Bone maturation
C:-Withdrawal of bleeding after progrestrone administration
D:-Secretory endometrium
Answer:- Option-D

Question5:-All are local effects of cold except
A:-Chillblain
B:-Perniosis
C:-Erythromelalgia
D:-Erythema Ab Igne
Answer:- Option-D

Question6:-The rate of emptying of stomach depends on
A:-Residual variations
B:-Osmotic pressure of the stomach contents
C:-Quantity of the food in the duodenum
D:-All of the above
Answer:- Option-D

Question7:-Haderup nomenclature system is related to
A:-Odontology
B:-Entamology
C:-Ballistics
D:-Osteology
Answer:- Option-A

Question8:-Which of the following is the most reliable indicator of axonal damage?
A:-Beta amyloid precussor protein
B:-Retraction bulb
C:-Diffuse petechiae
D:-Demylienation
Answer:- Option-A

Question9:-The histological features of Joule burn includes
A:-Honey-Comb vacuolisation of Keratin layer
B:-Epidermal nuclei at the periphery are hyperchromatic distored
C:-Epidermal nuclear elongation
D:-All of the above
Answer:- Option-D

Question10:-All of the following are true about sub endo cardial hemorrhage except
A:-May appear as palpable flat blisters on the septum
B:-Look like flame shaped and confluent lesions
C:-The lesions are seen in left ventricle, interventricular septum or in opposing papillary muscles
D:-The lesion is reversible with blood transfusion
Answer:- Option-D

Question11:-The minimum tension required to block jugular venous return as per Brouardel's experiment is
A:-0.75 kg
B:-1 kg
C:-0.5 kg
D:-2 kg
Answer:- Option-D

Question12:-The following are examples of evidence of acts of commission except
A:-Displacement of Wharton's jelly
B:-Depressed communited skull fracture
C:-Circum oral pallor
D:-Wide spread petechiae
Answer:- Option-D

Question13:-Harrison and Gilroy test is employed in
A:-Estimation of range of fire
B:-Detection of gun powder residue
C:-Track taken by bullet
D:-Comparison microscopy of fired and test bullets
Answer:- Option-B

Question14:-The following is incorrect about Gettler's test
A:-Biochemical test for drowning
B:-Differentiates between fresh water and sea water drowning
C:-Detects chloride content of heart chambers
D:-A difference of more than 25% of Magnesium concentration of two heart chambers is indicative of drowning
Answer:- Option-D

Question15:-Arborescent marks are seen in
A:-High tension electricity
B:-Low tension electricity
C:-Electrocution in bathtub
D:-Lightning
Answer:- Option-D

Question16:-Ewing's postulates is related to
A:-Estimation of gestational age from length of fetus
B:-Trauma and tumour
C:-Time since death from rigor mortis
D:-Causal relation between microbe and disease
Answer:- Option-B

Question17:-The accuracy of sexing from skull alone as per Krogman is
A:-100%
B:-98%
C:-92%
D:-80%
Answer:- Option-C

Question18:-The earliest histological change in cerebral hypoxia is
A:-Proliferation of astrocytes
B:-Marked eosinophilia in the cytoplasm
C:-Microvacuolation in the neurone cytoplasm
D:-All of the above
Answer:- Option-C

Question19:-Which of the following is true regarding pregnancy and delivery?
A:-The internal as closes by 2 weeks
B:-The rate of involution of uterus is approximately 2.5 cm per day
C:-The vaginal secretion after 10-15 days is called as lochia rubra
D:-Chadwick sign is the bluish discolouration of vaginal mucosa in early pregnancy
Answer:- Option-D

Question20:-A scar is
A:-Fibrous tissue covered with epithelium and sweat glands
B:-Fibrous tissue formed by first intention healing
C:-Pale, contracted and non tender by 2-6 months
D:-All of the above
Answer:- Option-C

Question21:-The maximum concentration of tetra hydra cannabinol (THC)  is seen in
A:-Marijuana
B:-Hashish oil
C:-Charas
D:-Majun
Answer:- Option-B

Question22:-Marshall's triad is a combination of
A:-Abrasions, contusions, punctered lacerations
B:-Hypercoagubilty, endothelial injury, stasis  
C:-Portal vein, Hepatic artery, portal duct
D:-Contralateral head injury, fracture of shaft of femur, chest injuries
Answer:- Option-A

Question23:-Quad hanc is situation where there is
A:-Relative impotence
B:-Honeymoon impotence
C:-Aversion impotence
D:-Venogenic impotence
Answer:- Option-A

Question24:-Which is the post mortem finding seen in starvation death
A:-Distension of gall bladder
B:-Brown atrophy of heart
C:-Atrophy of organs except brain
D:-All of the above
Answer:- Option-D

Question25:-The mechanism of action of activated charcoal in treatment of poisoning is
A:-Competitive inhibition
B:-Induction of emesis
C:-Promoting elimination
D:-Selective adsorption
Answer:- Option-D

Question26:-Crural Index is determined from
A:-Femur and tibia
B:-Femur and fibula
C:-Humerus and radius
D:-Humerus and ulna
Answer:- Option-A

Question27:-Smokeless gun powder contains
A:-Sulphur
B:-Barium Nitrate
C:-Nitrocellulose
D:-Potassium Nitrate
Answer:- Option-C

Question28:-Commonest site for traumatic cardiac rupture
A:-Left auricle
B:-Right auricle
C:-Left ventricle
D:-Right ventricle
Answer:- Option-B

Question29:-Spinal cord segment concerned with erection
A:-Sacral 1, 2, 3
B:-Lumbar 1, 2, 3
C:-Lumbar 2, 3, 4
D:-Sacral 2, 3, 4
Answer:- Option-D

Question30:-Minimum quantity of air required to produce pulmonary air embolism is
A:-50 to 75 ml
B:-100 to 120 ml
C:-175 to 200 ml
D:-200 to 300 ml
Answer:- Option-B

Question31:-Passive agent in lesbianism is known as
A:-Femme
B:-Dyke
C:-Butch
D:-Fella
Answer:- Option-A

Question32:-Green colour of contusion is due to
A:-Deoxy heamoglobin
B:-Hematoidin
C:-Hemosiderin
D:-Bilirubin
Answer:- Option-B

Question33:-Mass Disaster means in a single event death of victims is more than
A:-10
B:-12
C:-20
D:-22
Answer:- Option-B

Question34:-The earliest enzymatic response in injuries is increase in
A:-Acid phosphatase
B:-Monuclease
C:-Adenosine triphosphatase and Estarase
D:-Alkaline phosphatase and polymorphonuclease
Answer:- Option-C

Question35:-In Hunger strike force feeding can be done under constitution Article No.
A:-Article No. 10
B:-Article No. 11
C:-Article No. 21
D:-Article No. 31
Answer:- Option-C

Question36:-Punch drunk syndrome is due to
A:-Acute alcoholic intoxication
B:-Repetitive head injury in boxing
C:-Fall from height
D:-Methyl alcohol poisoning
Answer:- Option-B

Question37:-All are nerve agents used for chemical warfare except
A:-Sarin
B:-Tabun
C:-Arsine
D:-VX
Answer:- Option-C

Question38:-Mental  Health care act came into force in
A:-1987
B:-2002
C:-2017
D:-2018
Answer:- Option-D

Question39:-Sweating is not present in
A:-Heat syncope
B:-Heat stroke
C:-Heat exhaustion
D:-Heat Cramps
Answer:- Option-B

Question40:-Invisible seminal stains in clothes can be best visualised by
A:-Ultraviolet rays
B:-Infrared rays
C:-Mass spectrometry
D:-Flame photometry
Answer:- Option-A

Question41:-Obsession is a disorder of
A:-Mood
B:-Thought
C:-Perception
D:-Intelect
Answer:- Option-B

Question42:-All are confirmatory test for blood except
A:-Microscopic Test
B:-Spectroscopic Test
C:-Microchemical Test for heamoglobin
D:-Kastle Mayer Test
Answer:- Option-D

Question43:-All are ecbolic used for abortion except
A:-Ergot
B:-Quinine
C:-Savin oil
D:-Cotton root bark
Answer:- Option-C

Question44:-Causing death of a quick unborn child by an act amounting to culpable homicide
A:-314 IPC
B:-315 IPC
C:-316 IPC
D:-317 IPC
Answer:- Option-C

Question45:-GSR in polygraph test stands for
A:-Galvanic skin response
B:-Guilt score reaction
C:-Galvanic sensor reaction
D:-Guilt sensitivity reaction
Answer:- Option-A

Question46:-Amniotic fluid embolism can cause death by all except
A:-Cerebral embolisation
B:-Pulmonary embolisation
C:-Consumptive coagulopathy
D:-Anaphylactoid reaction
Answer:- Option-A

Question47:-Death due to systemic air embolism is possible in
A:-Stab injury lung
B:-Fracture fragmentation of thigh bone
C:-Cut throat injury involving jugular vein
D:-Fracture skull bone with involvement of dural sinus
Answer:- Option-A

Question48:-World's First test tube baby was born in
A:-England
B:-Calcutta
C:-Germany
D:-Australia
Answer:- Option-A

Question49:-Saftening of cervix in pregnancy is known as
A:-Hegar's sign
B:-Goodell's sign
C:-Braxton Hick's sign
D:-Oslander's sign
Answer:- Option-B

Question50:-Centre of ossification used as a medicolegal evidence for fetal viability
A:-Calcaneum
B:-Manubrium sterni
C:-Talus
D:-I and II pieces of sacrum
Answer:- Option-C

Question51:-The person considered as First Medicolegal Expert in ancient world was
A:-Hammurabi
B:-Hippocrates
C:-Imhotep
D:-Manu
Answer:- Option-C

Question52:-Following are the tests done to confirm stoppage of circulation EXCEPT
A:-Magnus Test
B:-I card Test
C:-Diaphanous test
D:-Winslow's test
Answer:- Option-D

Question53:-'Kevorkian sign' is seen after death and it is
A:-Fall in intraocular tension
B:-Loss of clarity of cornea
C:-Segmentation of blood in retinal vessels
D:-Deposition of dust and cellular debris on sclera
Answer:- Option-C

Question54:-Not true about adipocere formation
A:-First described by Thomas Brown in 1658
B:-Includes hydrolysis and hydrogenation of fat
C:-The water required for hydrolysis mainly obtained from environment
D:-Bodies enclosed in airtight coffins may also be converted into adipocere
Answer:- Option-C

Question55:-Consider the following statements
(i)  Fatty tissue send as additional viscera for chloroform poisoning
(ii) Rectified spirit cannot be used as a preservative for viscera in phosphorus poisoning
(iii) It is better to use rectified spirit for viscera in plant poisoning
A:-(i) and (ii) are true
B:-(ii) and (iii) are true
C:-(i) and (iii) are true
D:-(i), (ii) and (iii) are true
Answer:- Option-B

Question56:-Read following and choose correct statements regarding police inquest
(i)  All unnatural deaths are send for autopsy
(ii)  Able to investigate the right lines and thus judge the cause and manner of death in proper perspective
(iii)  Cases are trialed in Magistrate court
A:-(i) and (ii) are correct
B:-(ii) and (iii) are correct
C:-(i) and (iii) are correct
D:-(i), (ii) and (iii) are correct
Answer:- Option-C

Question57:-All the following statements regarding perjury are correct, EXCEPT
A:-Legally bound by oath
B:-On a statement knows or believes to be true
C:-Upon a material fact
D:-Willful or deliberate
Answer:- Option-B

Question58:-Find the correct match
A:-ICMR guidelines-1980
B:-Indian GCP-2003
C:-Drugs and cosmetics Act-1943
D:-Environmental Protection Act-1996
Answer:- Option-A

Question59:-Accidental substitution of a poisonous drug in place of therapeutic one during treatment comes under
A:-Therapeutic misadventure
B:-Contributory negligence
C:-Vicarious responsibility
D:-Novus actus interveniens
Answer:- Option-D

Question60:-Choose wrong statement/s regarding Medicolegal importance of age
(i)  A child below 16 years cannot be employed in any type of work
(ii) A child becomes responsible for wrecking a train or endangering the safety of commuters of train by the age of 5 years
(iii) To kidnap a child with the intension of taking dishonestly any movable property if the age of the child is under 12 years
(iv) Under guardianship of court he attains majority on completion of 21 years
A:-(i), (ii) and (iii) are correct
B:-(ii), (iii) and (iv) are correct
C:-(i) and (iiii) are corect
D:-(ii) and (iv) are correct
Answer:- Option-D

Question61:-Lettulle's technique of removal of organs during autopsy is
A:-Individual organs are removed one by one
B:-Insitu dissection combined with en-block removal
C:-Cervical thoracic, abdominal and pelvic organs are removed en-masse and dissected as organ block
D:-Cervical thoracic, abdominal and pelvic organs are removed as organ block
Answer:- Option-C

Question62:-All the following formula are used for determination of status, EXCEPT
A:-Carl Scheele formula
B:-Trotter and Gleser formula
C:-Karl Pearson's formula
D:-Harrison, Dupertuis and Hadden's formula
Answer:- Option-A

Question63:-Strangulation by compressing victim's neck against the forearm of assailant is
A:-Bansdola
B:-Mugging
C:-Garroting
D:-Lynching
Answer:- Option-B

Question64:-Function of hypothalamus is deranged when core temperature of the body becomes
A:-<32°c and >41°c
B:-<30°c and >40°c
C:-<35°c and >45°c
D:-<25°c and >43°c
Answer:- Option-A

Question65:-Find the correct match from Ingredient and function of embalming fluid
(i)  Methanol                       (a)  Controls pH
(ii) Sodium Borate               (b) Anticoagulant
(iii) Sodium Chloride            (c) Buffer
(iv)  Sodium Citrate             (d) Preservative
A:-(i)a (ii)b (iii)c (iv)d
B:-(i)d (ii)c (iii)a (iv)b
C:-(i)b (ii)d (iii)c (iv)a
D:-(i)c (ii)a (iii)d (iv)c
Answer:- Option-B

Question66:-All the following are included as class characteristics in fired bullet identification, EXCEPT
A:-Number of lands and grooves
B:-Rate of twist of the rifling
C:-Irregular grooves on surface of bullet
D:-Direction of twist of the rifle
Answer:- Option-C

Question67:-Sparrow foot injuries are found in
A:-Front seat occupants
B:-Motorcyclists
C:-Pedestrian adults
D:-Pedestrian children
Answer:- Option-A

Question68:-False statement regarding Lichtenberg's flowers
A:-They are superficial burns
B:-Seen along the course of blood vessels
C:-Better seen in fair skin
D:-Disappears by 1 to 2 days
Answer:- Option-B

Question69:-Internal examination findings in starvation death includes all the following, EXCEPT
A:-Brown atrophy of heart
B:-Small and atrophic brain
C:-Atrophied and necrotic liver
D:-Small and shrunken pancreas
Answer:- Option-B

Question70:-Incorrect statement regarding Ewing's postulates
A:-There must be evidence of integrity of injured part
B:-Undeniable and adequate trauma must be proved
C:-The disease must develop in the exact locality of the injury
D:-Nature of the tumor need not be proved
Answer:- Option-D

Question71:-A member of the management or staff of a hospital taking advantage of his position has sexual intercourse, not amounting to rape with any woman in the hospital shall ബി punished under IPC section
A:-376A
B:-376B
C:-376C
D:-376D
Answer:- Option-C

Question72:-All the following are developments seen in a foetus at 7th month of intrauterine life, EXCEPT
A:-Pupillary membrane disappears
B:-Meconium entire large intestine
C:-Nails do not reach the ends of fingers
D:-Testes found close to the kidney
Answer:- Option-D

Question73:-The pathological appearance of persistent and irresistible thought that cannot be removed from consciousness by any logical effort is called
A:-Phobia
B:-Delusion
C:-Obsession
D:-Impulse
Answer:- Option-C

Question74:-All the following are tests done to detect blood stains, EXCEPT
A:-Kastle-Meyer test
B:-Florence test
C:-O-Toluidine test
D:-Leucomalachite green test
Answer:- Option-B

Question75:-Find the incorrect match of poison and its odor
A:-Chloral hydrate-Coal gas
B:-Cannabis-Burnt rope
C:-Zinc Phosphide-Musty
D:-Nitrobenzene - Shoe polish
Answer:- Option-A


Question76:-A mother belonging to blood group AB, father 'O', the possible blood group in the child may be
A:-O group
B:-AB group
C:-A or B group
D:-None of the above
Answer:- Option-C

Question77:-Nysten's rule is applicable to
A:-Post mortem staining
B:-Algor mortis
C:-Potassium level in Vitreous humor
D:-Rigor Mortis
Answer:- Option-D

Question78:-Who introduced for the first time the study of dactylography as a reliable data for identification?
A:-Sir William Herschel
B:-Sir Francis Galton
C:-Sir Edward Richard
D:-Wilhelm His
Answer:- Option-A

Question79:-Causing miscarriage without consent of the mother irrespective of quickening is tried at,
A:-Judicial First Class Magistrate
B:-Chief Judicial Magistrate
C:-Assistant Sessions Judge
D:-Judicial Second Class Magistrate
Answer:- Option-C

Question80:-The following are related to Human Experimentation except
A:-Declaration of Sydney
B:-Indian Council of Medical Research
C:-Declaration of Helsinki
D:-Nuremberg Code
Answer:- Option-A

Question81:-Criminal negligence is charged against a doctor by
A:-Sec. 304 A IPC
B:-Sec. 299 IPC
C:-Sec. 301 IPC
D:-Sec. 304 B IPC
Answer:- Option-A

Question82:-National Human Right Commission provisions include all except
A:-Can issue summons to any person to give evidence
B:-To report any incidence of custodial death within 48 hours of occurrence
C:-Videography of autopsy is required
D:-State Government is liable to compensate in custodial death
Answer:- Option-B

Question83:-DNA typing can be done in a except
A:-Necrotic dental pup
B:-Urine
C:-Red Blood Cells
D:-Hair
Answer:- Option-C

Question84:-The closure of Lambdoid suture is completed by
A:-60 years
B:-45 years
C:-30 years
D:-25 years
Answer:- Option-A

Question85:-Ossification centers seen in full term fetus at birth are all except
A:-Lower end of Femur
B:-Upper end of tibia
C:-Cuboid
D:-Lower end of radius
Answer:- Option-D

Question86:-In Tanner's staging of growth of pubic hair, dense hair extending to the inner aspect of thigh in
A:-Stage V
B:-Stage IV
C:-Stage III
D:-Stage II
Answer:- Option-A

Question87:-Baar's method is,
A:-Dissection of coronary artery
B:-Dissection of spinal cord via anterior aspect
C:-Dissection of head in infants
D:-Dissection of Uterus
Answer:- Option-C

Question88:-Age of abrasion when reddish brown scab formed is
A:-4-7 days
B:-2-3 days
C:-12-24 days
D:-7-10 days
Answer:- Option-B

Question89:-Examples of post mortem artefact are all except
A:-Paltauf's hemorrhages in lungs
B:-Agonal aspiration of gastric contents in the air passages
C:-Fat embolism during cardiac resuscitation
D:-Bright red hypostasis in HCN poisoning
Answer:- Option-A

Question90:-All are examples of grievous hurt except
A:-Careless suturing of facial wounds leaving  scar mark
B:-Simple fracture of Terminal phalanx of ring finger
C:-Fracture of only outer table of skull
D:-Blood loss of 250 ml
Answer:- Option-D

Question91:-A 30 year old man involved in motor vehicle collision. He had sustained fracture of right femur. At hospital he developed shortness of breath and could not be resuscitated. Petechial hemorrhages found on chest wall and histopathology revealed micro infarcts in many organs. Lung tissue stained positive for SUDAN III. Cause of death in this case.
A:-Air embolism
B:-Fat embolism
C:-Thromboembolism
D:-None of the above
Answer:- Option-B

Question92:-Bullet embedded in the body for a long time covered with fibrous tissue is called
A:-Piggy back bullet
B:-Souvenir bullet
C:-Magic bullet
D:-Frangible bullet
Answer:- Option-B

Question93:-Percentage of body surface area in an adult, when burns involve the trunk.
A:-18%
B:-45%
C:-36%
D:-72%
Answer:- Option-C

Question94:-Odd one among is
A:-Sec. 164 A Cr.PC.
B:-Sec. 357 C Cr.PC
C:-Sec. 166 B IPC
D:-Sec. 328 IPC
Answer:- Option-D

Question95:-Time since birth when inflammatory ring at the base of umbilical stump appears
A:-12 hours
B:-48 hours
C:-72 hours
D:-120 hours
Answer:- Option-B

Question96:-Person feels that he or she is controlled by an outside power or agency
A:-Delusion of influence
B:-Delusion of reference
C:-Nihilistic delusion
D:-Paranoid delusion
Answer:- Option-A

Question97:-Antidote in acetaminophen toxicity
A:-Naloxone
B:-N-acetyl cysteine
C:-Calcium gluconate
D:-4-methyl pyrazole
Answer:- Option-B

Question98:-Regarding thin layer chromatography, true is
A:-Rf value is always between 0.00 and 1.00
B:-The material of the same composition always absorb the same wavelength of light is the principle
C:-Cannot detect the presence of preservatives
D:-Very useful in separating volatile poisons
Answer:- Option-A

Question99:-The systematic analysis of the quality and efficiency of medical care through retrospective analysis of medical records
A:-Medical  audit
B:-Impact evaluation
C:-Scientific data audit
D:-Summative evaluation
Answer:- Option-A

Question100:-Simon's sign is seen in
A:-Suffocation
B:-Burns
C:-Hanging
D:-Fire arm injury
Answer:- Option-C

No comments:

Post a Comment