Theatre Technician - Kerala Medical education Service

Question Paper Code: 20/2020/OL

Category Code: 017/2019

Exam: Theatre Technician

Date of Test 30-11-2020

Department Kerala Medical education Service

Question1:-Where does spinal cord ends ?
        A:-T11 – T12
        B:-L1 – L2
        C:-T8 – T9
        D:-L5 – S1
        Correct Answer:- Option-B

Question2:-Number of spinal nerves
        A:-30 pairs
        B:-31 pairs
        C:-35 pairs
        D:-40 pairs
        Correct Answer:- Option-B

Question3:-Which structure is pierced during caudal anaesthesia ?
        A:-Sacroiliac ligament
        B:-Supraspinal ligament
        C:-Sacrococcygeal membrane
        D:-Interspinous ligament
        Correct Answer:- Option-C

Question4:-Formula for determining the size of the Endotracheal tube
        A:-(Age/4) + 4
        B:-(Age/2) + 2
        C:-(Age/2) + 2.5
        D:-(Age/2) + 4
        Correct Answer:- Option-A

Question5:-Muscle relaxant undergoing break down through Hoffmann elimination is
        A:-Vecuronium
        B:-Atracurium
        C:-Rocuronium
        D:-Mivacurium
        Correct Answer:- Option-B

Question6:-Remifentanyl is metabolized in the body by
        A:-Red cell nonspecific esterases
        B:-Pseudo cholinesterases
        C:-Anticholine esterases
        D:-By diffusion only
        Correct Answer:- Option-A

Question7:-Shortest acting non-depolarizing muscle relaxant is
        A:-Pipecuronium
        B:-Succinyl choline
        C:-Cis-atracurium
        D:-Mivacurium
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-Most physiological Intravenous fluid is
        A:-Normal Saline
        B:-Dextrose normal saline
        C:-Isolyte-P
        D:-Ringer Lactate
        Correct Answer:- Option-D

Question9:-10 ml of available KCl preparation (Potassium Chloride) contains
        A:-5 mEq Potassium
        B:-10 mEq Potassium
        C:-20 mEq Potassium
        D:-40 mEq Potassium
        Correct Answer:- Option-C

Question10:-𝑁𝑎𝐻𝐶𝑂3 (Sodium bicarbonate) is used in all the following conditions except
        A:-Hypernatraemia
        B:-Metabolic acidosis
        C:-Hyperkalaemia
        D:-Tricyclic antidepressant toxicity
        Correct Answer:- Option-A

Question11:-Amount of Oxygen each gram of Hemoglobin can carry is
        A:-6.5 ml
        B:-3.39 ml
        C:-5.2 ml
        D:-1.39 ml
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-The maximum volume of air that can be exhaled following a maximal inspiration is
        A:-Vital Capacity
        B:-Functional residual capacity
        C:-Closing capacity
        D:-Total lung capacity
        Correct Answer:- Option-A

Question13:-Pulse oximetry is based on which law ?
        A:-Charles law
        B:-Beer Lambert law
        C:-Boyle's law
        D:-Coulomb's law
        Correct Answer:- Option-B

Question14:-Which of the following endotracheal tube has resistance to kinking and compression and is indicated for use in the neck, neurological procedures ?
        A:-Red rubber tube
        B:-Cole's tube
        C:-RAE preformed tube
        D:-Spiral embedded armored tube
        Correct Answer:- Option-D

Question15:-The term 'tare weight' is related to
        A:-Reservoir bag
        B:-Gas cylinder
        C:-Vaporizer
        D:-Breathing circuit
        Correct Answer:- Option-B

Question16:-Sellick's maneuver is used to prevent
        A:-Alveolar collapse
        B:-To reduce dead space
        C:-To prevent aspiration of gastric contents
        D:-To facilitate intubation
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-All the following drug therapies should be continued before surgery (in pre-operative fasting period) except
        A:-Oral hypoglycemic
        B:-Corticosteroid therapy
        C:-Antihypertensive
        D:-Aerosols-Bronchodilators
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-Which of the following breathing circuit requires lowest amount of fresh gas flows ?
        A:-Mapleson D
        B:-Mapleson A
        C:-Mapleson C
        D:-Mapleson F
        Correct Answer:- Option-B

Question19:-Which of the following inhalational agent is degraded to a nephrotoxic end product (Compound A) by alkalies (Sodium Hydroxide or Barium Hydroxide) used in circle
system ?
        A:-Halothane
        B:-Isoflurane
        C:-Nitrous oxide
        D:-Sevoflurane
        Correct Answer:- Option-D

Question20:-Phenylephrine is classified under
        A:-Alpha 1 agonist
        B:-Beta 1 agonist
        C:-Alpha 2 agonist
        D:-Beta 2 agonist
        Correct Answer:- Option-A

Question21:-Which of the following is not an amide group of local anaesthetics ?
        A:-Bupivacaine
        B:-Chlorprocaine
        C:-Lidocaine
        D:-Mepivacaine
        Correct Answer:- Option-B

Question22:-Flumazenil is
        A:-An opioid
        B:-A benzodiazepine
        C:-An opioid antagonist
        D:-A benzodiazepine antagonist
        Correct Answer:- Option-D

Question23:-As per the new "Nil by mouth" guidelines, clear fluid intake is allowed upto
        A:-2 hours before surgery
        B:-5 hours before surgery
        C:-6 hours before surgery
        D:-45 minutes before surgery
        Correct Answer:- Option-A

Question24:-Which systemic symptoms are manifested first following local anaesthetic toxicity ?
        A:-Central Nervous System
        B:-Cardiovascular System
        C:-Gastrointestinal System
        D:-Urogenital System
        Correct Answer:- Option-A

Question25:-Which nerve distribution is not optimally anaesthetized following Interscalene brachial plexus block ?
        A:-Median
        B:-Ulnar
        C:-Radial
        D:-Musculo cutaneous
        Correct Answer:- Option-B

Question26:-Winnie's "Three in one block" blocks all the three nerves except
        A:-Femoral
        B:-Sciatic
        C:-Obturator
        D:-Lateral femoral cutaneous
        Correct Answer:- Option-B

Question27:-Normal Systemic Vascular Resistance (S.V.R.) is
        A:-50 – 150 dyn.S/cm5
        B:-10 – 15 dyn.S/cm5
        C:-200 – 250 dyn.S/cm5
        D:-900 – 1500 dyn.S/cm5
        Correct Answer:- Option-D

Question28:-Majority of blood volume is distributed in the
        A:-Heart
        B:-Pulmonary vessels
        C:-Systemic arteries
        D:-Systemic veins
        Correct Answer:- Option-D

Question29:-Amiodarone is an antiarrhythmic which acts by
        A:-Alpha and beta receptor blockade
        B:-Sodium and Calcium channel blockade
        C:-Potassium channel blockade
        D:-Alpha, Beta receptors, Sodium and Calcium channels blockade
        Correct Answer:- Option-D

Question30:-Diaphragm is innervated by
        A:-C1, C2, C3 spinal nerves
        B:-C3, C4, C5 spinal nerves
        C:-T1, T2, T3 spinal nerves
        D:-T3, T4, T5 spinal nerves
        Correct Answer:- Option-B

Question31:-Normal value of Partial pressure of Carbon dioxide in arterial blood (Pa 𝐶𝑂2 ) is
        A:-35 – 45 mm Hg
        B:-20 – 25 mm Hg
        C:-90 – 95 mm Hg
        D:-50 – 60 mm Hg
        Correct Answer:- Option-A

Question32:-Crystals in the Ultrasound probe works on the principle of
        A:-Piezo electric effect
        B:-Raman effect
        C:-Ohm's law
        D:-Gay Lussac's law
        Correct Answer:- Option-A

Question33:-Pregnant patient is desaturated relatively early during direct laryngoscopy after induction of general anaesthesia due to
        A:-High vital capacity in pregnancy
        B:-Decreased total capacity in pregnancy
        C:-Increased residual volume in pregnancy
        D:-Decreased functional residual capacity and increased metabolic rate in pregnancy
        Correct Answer:- Option-D

Question34:-Normal Anion Gap acidosis is seen in
        A:-Renal Tubular Acidosis
        B:-Diabetic ketoacidosis
        C:-Lactic Acidosis
        D:-Methyl alcohol poisoning
        Correct Answer:- Option-A

Question35:-Compression ventilation ratio in adult Basic Life Support algorithm is
        A:-15 : 2
        B:-30 : 2
        C:-5 : 1
        D:-3 : 1
        Correct Answer:- Option-B

Question36:-The most reliable method for assessing the presence of endotracheal tube in trachea is
        A:-Chest expansion on ventilation
        B:-Pulse oximetry
        C:-Auscultation with stethoscope
        D:-Quantitative continuous wave form capnography
        Correct Answer:- Option-D

Question37:-Cardioversion with synchronized electrical energy is done in all except
        A:-Ventricular Fibrillation
        B:-Ventricular Tachycardia with Pulse
        C:-Unstable Supraventricular Tachycardia
        D:-Unstable Atrial Fibrillation
        Correct Answer:- Option-A

Question38:-The drug used in Asystole and Pulseless Electrical Activity is
        A:-Amiodarone
        B:-Adenosine
        C:-Vasopressin
        D:-Adrenaline
        Correct Answer:- Option-D

Question39:-Compression ventilation ratio in a new born is
        A:-15 : 2
        B:-3 : 1
        C:-5 : 1
        D:-30 : 2
        Correct Answer:- Option-B

Question40:-Most cardiostable induction agent is
        A:-Ketamine
        B:-Propofol
        C:-Thiopentone sodium
        D:-Etomidate
        Correct Answer:- Option-D

Question41:-Which drug causes rigidity of chest on rapid administration in large doses ?
        A:-Fentanyl
        B:-Morphine
        C:-Pethidine
        D:-Ketamine
        Correct Answer:- Option-A

Question42:-Dose of heparin for anticoagulation before going to cardiopulmonary bypass in On pump cardiac surgeries
        A:-300 mg/Kg body weight
        B:-3 mg/Kg body weight
        C:-30 IU/Kg body weight
        D:-10 IU/Kg body weight
        Correct Answer:- Option-B

Question43:-How Intra Aortic Balloon Counter Pulsation (IABP) is protective for myocardium ?
        A:-Increases preload
        B:-Reduces contractility
        C:-Improves coronary perfusion and reduces afterload
        D:-Increases afterload
        Correct Answer:- Option-C

Question44:-How long smoking should be discontinued before elective surgeries to reduce peri operative pulmonary complications ?
        A:-1 – 2 weeks
        B:-6 – 8 weeks
        C:-2 – 3 weeks
        D:-10 – 12 weeks
        Correct Answer:- Option-B

Question45:-Which is the most commonly used double lumen bronchial tube nowadays ?
        A:-Combitube
        B:-Carlen's
        C:-White
        D:-Robert-Shaw
        Correct Answer:- Option-D

Question46:-Cerebral blood flow remains nearly constant between Mean Arterial Pressure of
        A:-10 – 100 mmHg
        B:-100 – 200 mmHg
        C:-60 – 160 mmHg
        D:-160 – 260 mmHg
        Correct Answer:- Option-C

Question47:-Venous air embolism during neurosurgery can occur when
        A:-Blood pressure is high
        B:-Partial pressure of carbon dioxide is high
        C:-The wound is below the level of heart
        D:-The pressure within the open vein is sub-atmospheric
        Correct Answer:- Option-D

Question48:-Rate of correction of sodium in severe hyponatraemia is
        A:-0.5 – 1 mEq/L/hour and not more than 10 mEq/L/Day
        B:-1 – 2 mEq/L/hour and not more than 18 mEq/L/Day
        C:-1 mEq/L/Day
        D:-20 mEq/L maximum in a day irrespective of rate of infusion
        Correct Answer:- Option-A

Question49:-Which is the most important buffer system in Extra cellular fluid compartment ?
        A:-Phosphate – Phosphoric acid
        B:-Oxidised haemoglobin – reduced haemoglobin
        C:-Proteins
        D:-Bicarbonate – Carbonic acid
        Correct Answer:- Option-D

Question50:-Lithotomy position is required for all of the following except
        A:-Assisted Conception
        B:-Laparoscopic tubectomy
        C:-Endometrial tubal ligation
        D:-Cervical Biopsy
        Correct Answer:- Option-B

Question51:-All of the following agents should be avoided in a patient with Malignant Hyperthermia except
        A:-Sevoflurane
        B:-Isoflurane
        C:-Succinylcholine
        D:-Vecuronium
        Correct Answer:- Option-D

Question52:-The following is the process that kills spores
        A:-Disinfection
        B:-Sterilization
        C:-Decontamination
        D:-Sanitize
        Correct Answer:- Option-B

Question53:-The PIN safety system is designed for which purpose ?
        A:-To prevent the gas hose from one gas to be connected to another
        B:-To prevent the backflow of gases from one cylinder to another
        C:-The prevent the placement of gas tanks onto the wrong yolk
        D:-To allow the quick connection/release of gas hose to the machine
        Correct Answer:- Option-C

Question54:-The Piped gas pressure should be
        A:-20-25 psig
        B:-30-35 psig
        C:-40-45 psig
        D:-50-55 psig
        Correct Answer:- Option-D

Question55:-All of the following are characteristics of modern day vaporizers except
        A:-Agent specific
        B:-Variable bypass
        C:-Temperature compensated
        D:-In circuit
        Correct Answer:- Option-D

Question56:-An effective anesthesia breathing system has
        A:-Large reservoir
        B:-Low resistance
        C:-Low dead space
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-D

Question57:-Which of the following is NOT indicative of an exhausted 𝐶𝑂2 absorbent ?
        A:-Change in color of the granules
        B:-Increase in temperature of the granules
        C:-Moisture in the circuit
        D:-Increased inspired 𝐶𝑂2
        Correct Answer:- Option-C

Question58:-Which of the following ventilator modes requires patient to initiate a respiratory cycle ?
        A:-Volume Control
        B:-Pressure Support
        C:-Pressure Control
        D:-PEEP Mode
        Correct Answer:- Option-B

Question59:-Function of PEEP is
        A:-It prevents alveolar collapse hence improves Oxygenation
        B:-It prevents backflow of ventilator gases through vaporizer
        C:-It prevents breathing circuit gases through the 𝐶𝑂2 absorber
        D:-Increases the airway resistance and decreases pulmonary compliance
        Correct Answer:- Option-A

Question60:-A leak in oxygen flow tube may be identified with the help of
        A:-Positive pressure leak test
        B:-Oxygen Analyzer
        C:-Negative pressure leak test
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-C

Question61:-AHA Blood Pressure cuff recommendations for adult size is
        A:-17-25 cm
        B:-24-32 cm
        C:-32-42 cm
        D:-42-48 cm
        Correct Answer:- Option-B

Question62:-The most reliable site for monitoring core temperature is
        A:-Skin
        B:-Oral
        C:-Rectal
        D:-Esophagus
        Correct Answer:- Option-D

Question63:-An elevation in the baseline of 𝐶𝑂2 monitoring can be due to
        A:-A faulty valve on the ventilator
        B:-Inadequate inspiratory flow
        C:-Exhausted 𝐶𝑂2 absorbent
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-D

Question64:-Medications not commonly used in infusion pumps include
        A:-Vasopressors
        B:-Thiopentone Sodium
        C:-Muscle relaxants
        D:-Heparin
        Correct Answer:- Option-B

Question65:-Optimum dose of defibrillation in a monophasic manual external defibrillator is
        A:-Device specific
        B:-120 J
        C:-200 J
        D:-360 J
        Correct Answer:- Option-D

Question66:-Anaphylaxis can typically present as
        A:-Hypotension and bronchospasm
        B:-Hypotension and fever
        C:-Hypertension and bronchospasm
        D:-Hypertension and fever
        Correct Answer:- Option-A

Question67:-Pin index of Nitrous Oxide
        A:-2.5
        B:-1, 5
        C:-3, 5
        D:-2, 6
        Correct Answer:- Option-C

Question68:-The Breathing circuit of choice for Spontaneous Ventilation is
        A:-Mapleson A
        B:-Mapleson B
        C:-Mapleson D
        D:-Mapleson E
        Correct Answer:- Option-A

Question69:-Which of the following device provides fixed performance oxygen therapy ?
        A:-Nasal cannula
        B:-Venturi Mask
        C:-T piece
        D:-Edenburg Mask
        Correct Answer:- Option-B

Question70:-Sellick's Maneuver is used to prevent
        A:-Alveolar Collapse
        B:-Laryngospasm
        C:-Aspiration
        D:-Bronchospasm
        Correct Answer:- Option-C

Question71:-Position with least Vital Capacity in patients under General anesthesia
        A:-Trendelenburg
        B:-Reverse Trendelenburg
        C:-Lateral
        D:-Prone
        Correct Answer:- Option-A

Question72:-Most common complication of a central venous catheter is
        A:-Thrombosis
        B:-Pneumothorax
        C:-Catheter related infections
        D:-Bleeding
        Correct Answer:- Option-C

Question73:-During General Anesthesia, Shivering is abolished by the suppression of
        A:-Cerebral cortex
        B:-Medulla
        C:-Hypothalamus
        D:-Thalamus
        Correct Answer:- Option-C

Question74:-The % of Thiopentone used for induction is
        A:-0.5%
        B:-1%
        C:-1.5%
        D:-2.5%
        Correct Answer:- Option-D

Question75:-Hepatitis is commonly an adverse effect of constant exposure to
        A:-Enflurane
        B:-Halothane
        C:-Methoxyflurane
        D:-Isoflurane
        Correct Answer:- Option-B

Question76:-Which of the following induction agent is suitable for day care surgery ?
        A:-Diazepam
        B:-Ketamine
        C:-Propofol
        D:-Thiopentone Sodium
        Correct Answer:- Option-C

Question77:-Rate of Chest Compression in CPCR is
        A:-60-70/mt
        B:-80-90/mt
        C:-90-95/mt
        D:-100-120/mt
        Correct Answer:- Option-D

Question78:-Mechanism of Action of Local Anesthetics
        A:-𝐾+  Channel inhibition
        B:-𝑁𝑎+  channel inhibition
        C:-𝑁𝑎+  channel Activation
        D:-𝐶𝑎+ + channel inhibition
       
Correct Answer:- Option-B

Question79:-Concentration of Lignocaine for Spinal Anaesthesia
        A:-5%
        B:-3%
        C:-2%
        D:-1%
        Correct Answer:- Option-A

Question80:-Pneumothorax is a complication of
        A:-Epidural block
        B:-Brachial plexus block
        C:-Axillary block
        D:-Subarachnoid block
        Correct Answer:- Option-B

Question81:-In Spinal Anaesthesia which fibres are first blocked by local anaesthetic ?
        A:-Sympathetic
        B:-Para sympathetic
        C:-Sensory
        D:-Motor
        Correct Answer:- Option-A

Question82:-The granule size of sodalime in canister is
        A:-6-8 mesh
        B:-4-8 mesh
        C:-8-10 mesh
        D:-4-6 mesh
        Correct Answer:- Option-B

Question83:-The ideal BIS value which prevents awareness under anesthesia is
        A:-<40
        B:-40-60
        C:-60-70
        D:-70-80
        Correct Answer:- Option-B

Question84:-Pulse oximeter works on the principle of
        A:-Absorption of infrared rays
        B:-Absorption of ultraviolet rays
        C:-Beer Lamberts law
        D:-Guytons law
        Correct Answer:- Option-C

Question85:-ASA classification is done for
        A:-Pain score
        B:-Awareness score
        C:-Health status of patient
        D:-Airway score
        Correct Answer:- Option-C

Question86:-Muscle relaxant of choice in Renal failure
        A:-Pancuronium
        B:-Vecuronium
        C:-Atracurium
        D:-Ketamine
        Correct Answer:- Option-C

Question87:-Spinal Cord ends at which level in adults ?
        A:-L3-L4
        B:-L1-L2
        C:-L4-L5
        D:-L5-L6
        Correct Answer:- Option-B

Question88:-ASA Standard Monitoring includes all except
        A:-Pulse Oximeter
        B:-NIBP
        C:-IBP
        D:-ECG
        Correct Answer:- Option-C

Question89:-Amount of K+ in Ringer Lactate in mEq/L
        A:-2
        B:-3
        C:-4
        D:-5
        Correct Answer:- Option-D

Question90:-Most cardiotoxic local anesthetic is
        A:-Ligenocaine
        B:-Bupivacaine
        C:-Levo Bupivacaine
        D:-Ropivacaine
        Correct Answer:- Option-B

Question91:-The only Local anesthetic consistently causing vasoconstriction is
        A:-Prilocaine
        B:-Cocaine
        C:-Chloroprocaine
        D:-Tetracaine
        Correct Answer:- Option-B

Question92:-Shortest acting local anesthetic is
        A:-Procaine
        B:-Lidocaine
        C:-Bupivacaine
        D:-Tetracaine
        Correct Answer:- Option-A

Question93:-Which of the following is not a direct Vasodilator ?
        A:-Nitroprusside
        B:-Nicardipine
        C:-Nitroglycerin
        D:-Hydralazine
        Correct Answer:- Option-B

Question94:-The most common peri operative neuropathy involves which nerve ?
        A:-Ulnar
        B:-Median
        C:-Radial
        D:-Brachial
        Correct Answer:- Option-A

Question95:-Which skin preparation has the highest residual activity ?
        A:-Chlorhexidine
        B:-Isopropyl Alcohol
        C:-Antibacterial soap
        D:-Iodine containing solutions
        Correct Answer:- Option-A

Question96:-The hazards associated with the use of dessicated absorbent includes
        A:-Carbon monoxide formation
        B:-Compound A formation with sevoflurane
        C:-Fire within the canister
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-D

Question97:-An E type cylinder of oxygen has a pressure reading of 1200 psi prior to transport. How long will the 𝑂2 supply last with a flow of 8 L/min ?
        A:-42 min
        B:-68 min
        C:-52 min
        D:-72 min
        Correct Answer:- Option-C

Question98:-Scavenging system consist of all except
        A:-Gas collection assembly
        B:-Transfer tubing
        C:-Fresh gas outlet
        D:-Scavenging interface
        Correct Answer:- Option-C

Question99:-A sidestream gas analyser
        A:-Can measure only one gas
        B:-Uses a continuous pump
        C:-Should never be allowed to empty into room air
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-D

Question100:-Indication for the use of Rigid video laryngoscopes includes all except
        A:-Limited neck extension
        B:-Emergency surgical airway requirement
        C:-Upper airway partial obstruction
        D:-Craniofacial abnormalities
        Correct Answer:- Option-B

No comments:

Post a Comment