Pharmacist Grade II (Homoeo) Question Paper and Answer Key

Question Paper Code: 18/2020/OL

Category Code: 191/2018

Exam: Pharmacist Grade II (Homoeo)

Date of Test 04-11-2020

Department Homoeopathy


Question1:-Official pharmacy is concerned with

        A:-Physician

        B:-Pharmacopoeia

        C:-Theories of Galen

        D:-None

        Correct Answer:- Option-B


Question2:-Lac. Felinum prepared from

        A:-Dog's milk

        B:-Cat's milk

        C:-Cow's milk

        D:-Curd

        Correct Answer:- Option-B


Question3:-In which sec. Hahnemann told about imponderabilia ?

        A:-280

        B:-281

        C:-288

        D:-256

        Correct Answer:- Option-A


Question4:-Saccharum Lactis is synonym of

        A:-Milk sugar

        B:-Sugar of milk

        C:-Pellets

        D:-1 and 2

        Correct Answer:- Option-D


Question5:-The most common impurity in sugar of milk is

        A:-Alum

        B:-Starch

        C:-Na

        D:-K

        Correct Answer:- Option-B


Question6:-The chemical formula of sugar of milk is

        A:-𝐶12𝐻22𝑂11

        B:-𝐶11𝐻22𝐻20

        C:-𝐶11𝐻22 𝑂12

        D:-𝐶12𝐻22𝑂11𝐻2𝑂

        Correct Answer:- Option-D


Question7:-Saccharum lactis is prepared from

        A:-Cow's milk

        B:-Goat's milk

        C:-Sugar cane

        D:-Sheep's milk

        Correct Answer:- Option-B


Question8:-The 20 No. Globules size means 10 globules of equal size acquire size _______ space.

        A:-10 mm

        B:-20 mm

        C:-20 cm

        D:-2 dm

        Correct Answer:- Option-B


Question9:-There are _________ type of vehicles.

        A:-5

        B:-10

        C:-3

        D:-4

        Correct Answer:- Option-C


Question10:-The main protein of the milk is

        A:-Albumin

        B:-Globulin

        C:-Casein

        D:-All

        Correct Answer:- Option-C


Question11:-Sugar of milk is insoluble in

        A:-Water

        B:-Alcohol

        C:-Ether

        D:-Chloroform

        Correct Answer:- Option-B


Question12:-Identification of the mother tincture is confirmed by

        A:-Alcohol content determination

        B:-pH value

        C:-Total solids

        D:-Chromatography

        Correct Answer:- Option-D


Question13:-The protocol for drug proving is decided by

        A:-Project director

        B:-Advisor

        C:-Proving supervisor

        D:-Prover

        Correct Answer:- Option-A


Question14:-The age of prover should ideally be

        A:-Below 18 years

        B:-Between 18 and 45 years

        C:-Above 45 years

        D:-Any age

        Correct Answer:- Option-B


Question15:-The prover makes data entries of the deviations in health in

        A:-Daybook

        B:-Initial medical report proforma

        C:-Response monitoring proforma

        D:-Case record book

        Correct Answer:- Option-A


Question16:-Immediately is represented as

        A:-s.o.s.

        B:-stat

        C:-ante

        D:-h.s

        Correct Answer:- Option-B


Question17:-Name of the remedy its potency and its quantity is included in

        A:-Signature

        B:-Subscription

        C:-Superscription

        D:-Inscription

        Correct Answer:- Option-D


Question18:-Pure sugar of milk is ________ in colour.

        A:-Yellowish white

        B:-Cream coloured

        C:-Milky white

        D:-Lime coloured

        Correct Answer:- Option-C


Question19:-An animal charcoal is an ________ in nature.

        A:-Effervescent

        B:-Purifier

        C:-Absorbent

        D:-All

        Correct Answer:- Option-C


Question20:-Cones are made of

        A:-Cane sugar

        B:-Egg-albumine

        C:-Both

        D:-Milk sugar

        Correct Answer:- Option-C


Question21:-Globules are prepared from

        A:-Milk sugar

        B:-Sugar of milk

        C:-Pure cane sugar

        D:-All

        Correct Answer:- Option-C


Question22:-Globules are ________  in taste.

        A:-Tasteless

        B:-Bitter

        C:-Sweet

        D:-Sour

        Correct Answer:- Option-C


Question23:-Cones are a type of ________ vehicle.

        A:-Solid

        B:-Semi-solid

        C:-Liquid

        D:-None

        Correct Answer:- Option-A


Question24:-The chemical formula of ethyl alcohol is

        A:-𝐶3 𝐻6 𝑂𝐻

        B:-𝐶2 𝐻5 𝑂𝐻

        C:-𝐶𝑂𝑂𝐻

        D:-𝐶4 𝐻5 𝑂𝐻

        Correct Answer:- Option-B


Question25:-Mol. Weight of ethyl alcohol is

        A:-46.07

        B:-49.07

        C:-48

        D:-47.07

        Correct Answer:- Option-A


Question26:-The term alcohol originates from

        A:-Greek

        B:-Germany

        C:-Arab

        D:-America

        Correct Answer:- Option-C


Question27:-Alcohol is ________ in nature.

        A:-Hygroscopic

        B:-Highly inflammable

        C:-Mix easily with 𝐻2𝑂

        D:-All

        Correct Answer:- Option-D


Question28:-Pure alcohol is __________ in reaction.

        A:-Acidic

        B:-Alkaline

        C:-Neutral

        D:-All

        Correct Answer:- Option-C


Question29:-Sp. gravity of absolute alcohol is

        A:-0.795

        B:-0.935

        C:-0.825

        D:-0.0325

        Correct Answer:- Option-A


Question30:-The absolute alcohol contain __________ by volume of pure alcohol.

        A:-99.4%

        B:-98%

        C:-89%

        D:-95.5%

        Correct Answer:- Option-A


Question31:-Glycerine is a __________ alcohol.

        A:-Monohydric

        B:-Dihydric

        C:-Trihydric

        D:-Tetrahydric

        Correct Answer:- Option-C


Question32:-Almond oil is

        A:-Tasteless

        B:-Pale yellow

        C:-Slightly soluble in alcohol

        D:-All

        Correct Answer:- Option-D


Question33:-The homoeopathic remedy should be repeated

        A:-When the patient is improving

        B:-When improvement ceases

        C:-Symptoms disappear according to Hering's law of direction of cure

        D:-When common symptoms are present

        Correct Answer:- Option-B


Question34:-The fraction of full dose that is to be taken at short interval is called as

        A:-Divided dose

        B:-Maximum dose

        C:-Booster dose

        D:-Fatal dose

        Correct Answer:- Option-A


Question35:-Higher potencies are best adapted to

        A:-Oversensitive patients

        B:-Incurable chronic diseases

        C:-Intelligent intellectual persons quick to act and react

        D:-Coarse fibered, sluggish, individual of gross habits

        Correct Answer:- Option-C


Question36:-Liniments are prepared by taking one part of the requisite mother tincture and four part of

        A:-Glycerin

        B:-Olive oil

        C:-Yellow's Beeswax

        D:-Distilled water

        Correct Answer:- Option-B


Question37:-'Shake well before use' needs to be mentioned on the level of

        A:-Lotions

        B:-Ointments

        C:-Cerates

        D:-Liniments

        Correct Answer:- Option-A

Question38:-External application of remedies is discussed in 6th addition of Organon of medicine

        A:-Aphorism 3

        B:-Aphorism 267

        C:-Aphorism 270

        D:-Aphorism 285

        Correct Answer:- Option-D


Question39:-In Stapf's process for purification of sugar of milk the variety of alcohol used is

        A:-Absolute alcohol

        B:-Strong alcohol

        C:-Dispensing alcohol

        D:-Dilute alcohol

        Correct Answer:- Option-A


Question40:-For preparation of liniments vehicle used is

        A:-Olive oil

        B:-Almond oil

        C:-Sesame oil

        D:-Chaulmoogra oil

        Correct Answer:- Option-A


Question41:-Deionization process is used for the purification of

        A:-Strong alcohol

        B:-Distillled water

        C:-Olive oil

        D:-Glycerin

        Correct Answer:- Option-B


Question42:-Fusel oil is a common impurity present in

        A:-Alcohol

        B:-Distilled water

        C:-Olive oil

        D:-Almond oil

        Correct Answer:- Option-A


Question43:-Polarimeter is used for measurement of rotation are generally constructed used with

        A:-K light

        B:-N light

        C:-Mercury vapour lamp

        D:-2 and 3

        Correct Answer:- Option-D


Question44:-Drug power in tincture of class I is

        A:-1/6

        B:-1/2

        C:-1/4

        D:-1/10

        Correct Answer:- Option-B


Question45:-Under class — II the proportion of plant and alcohol is

        A:-3 : 2

        B:-2 : 3

        C:-2 : 4

        D:-1 : 2

        Correct Answer:- Option-A


Question46:-Centesimal scale is introduced by

        A:-Hahnemann

        B:-Hering

        C:-Both

        D:-Clarke

        Correct Answer:- Option-A


Question47:-2C = __________ x.

        A:-6

        B:-3

        C:-2

        D:-4

        Correct Answer:- Option-D


Question48:-Fifty Millesimal scale was introduced in _________ edn. of organon of medicine.

        A:-6th

        B:-5th

        C:-4th

        D:-2nd

        Correct Answer:- Option-A


Question49:-In fifty Millesimal scale, The 1st potency will contain _________ part of the original drug.

        A:-1/5,000

        B:-1/50,000

        C:-1/5,00,000

        D:-1/2,500

        Correct Answer:- Option-B


Question50:-Decimal scale was introduced by

        A:-Dr. C. Hering

        B:-Dr. Hahnemann

        C:-Dr. Hart Laub

        D:-1 and 2

        Correct Answer:- Option-A


Question51:-The entire process of trituration is done in _____ stage.

        A:-4

        B:-5

        C:-3

        D:-6

        Correct Answer:- Option-C


Question52:-The total time required for the first stage of Trituration is __________ min in decimal scale.

        A:-10

        B:-20

        C:-15

        D:-60

        Correct Answer:- Option-B


Question53:-The jumping potency can be prepared from

        A:-3x

        B:-6x

        C:-3c

        D:-2 and 3

        Correct Answer:- Option-D


Question54:-"Bid" is

        A:-Drink

        B:-Twice a day

        C:-Wax

        D:-Paper

        Correct Answer:- Option-A


Question55:-"Trit" is

        A:-Rule

        B:-Like this

        C:-Thrice daily

        D:-Trituration

        Correct Answer:- Option-D


Question56:-"D" is

        A:-A dose

        B:-Give

        C:-Day to day

        D:-To be given

        Correct Answer:- Option-A


Question57:-Trituration were followed in

        A:-Class I – IV

        B:-Class VA, VB

        C:-Class VIA, VIB

        D:-Class VII – IX

        Correct Answer:- Option-D


Question58:-During trituration, Hahnemann divided the sugar of milk in the ratio

        A:-33 : 33 : 33

        B:-1 : 3 : 5

        C:-11 : 33 : 55

        D:-Hahnemann did not divide sugar of milk in three parts

        Correct Answer:- Option-A


Question59:-Number of Succussion strokes in preparation of fifty Millesimal scale potencies is

        A:-10

        B:-50

        C:-100

        D:-50000

        Correct Answer:- Option-C


Question60:-In fifty millesimal scale, for each degree of dynamization, the material part of the medicine is decreased

        A:-50000 times

        B:-500 times

        C:-50 times

        D:-1/50000 times

        Correct Answer:- Option-A


Question61:-'Medicamens au globules' is the term for

        A:-Fifty millesimal scale potencies

        B:-Centisimal scale potencies

        C:-Dispensing medicine in globules

        D:-Dispensing medicine in Distilled water

        Correct Answer:- Option-A


Question62:-The globules used for fifty millesimal scale potencies are such that

        A:-100 globules weigh 100 mg

        B:-100 globules weigh 65 mg

        C:-100 globules weigh 50 mg

        D:-100 globules weigh 1 mg

        Correct Answer:- Option-B


Question63:-Centisimal scale potencies are represented by suffixing the lettter

        A:-C

        B:-D

        C:-LM

        D:-X

        Correct Answer:- Option-A


Question64:-The drug strength of 10X potency is

        A:-10−1

        B:-10−2

        C:- 10−10

        D:-10−100

        Correct Answer:- Option-C


Question65:-To cure the dynamically deranged vital force, the medicine should be in

        A:-Liquid form

        B:-Solid form

        C:-Crude form

        D:-Dynamic form

        Correct Answer:- Option-D


Question66:-The more a drug is potentized

        A:-Quality of drug decreases

        B:-Quantity of drug is increases

        C:-Dynamic power of drug increases

        D:-Dynamic power of drug decreases

        Correct Answer:- Option-C


Question67:-Which one of the following substance has the property of sublimation ?

        A:-Silica

        B:-Argentum Nitricum

        C:-Camphor

        D:-Ferrum metallicum

        Correct Answer:- Option-C


Question68:-The process of separating out the tincture with force from solid drug material is termed as

        A:-Decantation

        B:-Filteration

        C:-Sublimation

        D:-Straining

        Correct Answer:- Option-D


Question69:-Fractional Distillation is very useful in the purification of

        A:-Organic liquids

        B:-Inorganic liquids

        C:-Metals

        D:-Gases

        Correct Answer:- Option-A


Question70:-"T.I.D" and "Thrice a day" are

        A:-T.D

        B:-T.d

        C:-b.d

        D:-tt.

        Correct Answer:- Option-A


Question71:-"Rx" stands for the _________ word "Recipe".

        A:-Greek

        B:-Latin

        C:-German

        D:-None

        Correct Answer:- Option-B


Question72:-The Drugs and Cosmetics Act developed in

        A:-1995

        B:-1940

        C:-1964

        D:-1930

        Correct Answer:- Option-B


Question73:-The Dangerous Drugs Act, 1930 rules in __________ and amendments thereafter.

        A:-1945

        B:-1935

        C:-1950

        D:-1957

        Correct Answer:- Option-D


Question74:-The drug price control order in

        A:-1970

        B:-1971

        C:-Both

        D:-1975

        Correct Answer:- Option-C


Question75:-The Drugs and Magic Remedies Act __________ and the rules 1955 there under.

        A:-1954

        B:-1955

        C:-1957

        D:-1951

        Correct Answer:- Option-A


Question76:-Mortar and pestle used for mercurial preparation are best cleansed with

        A:-Dil. 𝐻2𝑆𝑂4

        B:-𝐻𝑁𝑂3

        C:-Rectified spirit

        D:-Glycerine

        Correct Answer:- Option-B


Question77:-Percolation is done with substance containing

        A:-More moisture

        B:-Very less moisture

        C:-No moisture

        D:-2 and 3

        Correct Answer:- Option-D


Question78:-Straight potency is introduced by

        A:-Dr. Stuart Close

        B:-Dr. Hahnemann

        C:-Dr. Burt

        D:-Dr. C. Hering

        Correct Answer:- Option-C


Question79:-In 6th Edition of organon of medicine, the 50 millesimal scale is described in Sec.

        A:-265

        B:-270

        C:-271

        D:-282

        Correct Answer:- Option-B


Question80:-Posology means

        A:-Knowledge of Psora

        B:-Knowledge of Drugs

        C:-Knowledge of Therapeutic

        D:-Knowledge of Dose of Therapeutic agent

        Correct Answer:- Option-D


Question81:-Which drug is prepared from gummy juice ?

        A:-Opium

        B:-Abies Nigra

        C:-Asafoetida

        D:-Coffea cruda

        Correct Answer:- Option-A


Question82:-The proper time for collection of the whole plant is

        A:-After development of leaves

        B:-In early spring

        C:-In flowering season, partly in bud and partly in flower

        D:-Early in autumn

        Correct Answer:- Option-C


Question83:-Atropine is

        A:-Saponin

        B:-Alkaloid

        C:-Resin

        D:-Tannin

        Correct Answer:- Option-B


Question84:-From which of the following drugs is luna prepared ?

        A:-Radium Bromide

        B:-X-Rays

        C:-Full Moon

        D:-Sun rays

        Correct Answer:- Option-C


Question85:-X-Ray is included in

        A:-Mineral kingdom

        B:-Imponderabilia

        C:-Synthetic source

        D:-Nosodes

        Correct Answer:- Option-B


Question86:-Which of the following belongs to synthetic source ?

        A:-Histamine hydrochloride

        B:-Electricitas

        C:-Colostrum

        D:-Medusa

        Correct Answer:- Option-A


Question87:-Electricity is an example of ___________ type of imponderabilia.

        A:-Natural

        B:-Artificial

        C:-Both

        D:-None

        Correct Answer:- Option-B


Question88:-Source of drug is

        A:-Drug substance

        B:-Pharmacopoeia

        C:-Pharmacy

        D:-None

        Correct Answer:- Option-A


Question89:-Source of pharmacy is

        A:-Pharmacology

        B:-Pharmacodynamics

        C:-Pharmacopoeia

        D:-Pharmacognosy

        Correct Answer:- Option-C


Question90:-The World 'Placebo' is derived from ___________ word.

        A:-Greek

        B:-French

        C:-Latin

        D:-German

        Correct Answer:- Option-A


Question91:-'TLC' stands for

        A:-Thin Layer of Chromosomes

        B:-Thick Layer of Chromosomes

        C:-Thin Layer of Chromatography

        D:-Thick Layer of Chromatography

        Correct Answer:- Option-C


Question92:-An example of plant nosode is

        A:-Syphilinum

        B:-Secale cornutum

        C:-Stamonium

        D:-Spongia tosta

        Correct Answer:- Option-B


Question93:-First Homeopathic Pharmacopoeia in the world, published by

        A:-Dr. Von Haller

        B:-Dr. Hahnemann

        C:-Paracelsus

        D:-C. Caspari

        Correct Answer:- Option-D


Question94:-Luna belongs to

        A:-Nosode

        B:-Imponderbilia

        C:-Sarcodes

        D:-None

        Correct Answer:- Option-B


Question95:-Study of doses is known as

        A:-Pharmacognosy

        B:-Pharmacodynamics

        C:-Posology

        D:-Pharmacogenetics

        Correct Answer:- Option-C


Question96:-1 gram of sugar of milk is soluble in

        A:-0.2 ml of boiling water

        B:-0.5 ml of boiling water

        C:-1 ml of boiling water

        D:-2.6 ml of boiling water

        Correct Answer:- Option-D


Question97:-All vegetables and animal substance should be collected in __________ form.

        A:-Dried

        B:-Fresh

        C:-Any

        D:-Slight dried

        Correct Answer:- Option-B


Question98:-Drugs prepared from healthy tissues, or their secreation are known as

        A:-Imponderabilia

        B:-Nosodes

        C:-Sarcodes

        D:-None

        Correct Answer:- Option-C


Question99:-The Indian name of camphor is

        A:-Karpurum

        B:-Gandhak

        C:-Both

        D:-Keshara

        Correct Answer:- Option-A


Question100:-Which equipment is used to remove moisture completely from substances ?

        A:-Desicator

        B:-Percolator

        C:-Beaker

        D:-Hydrometer

        Correct Answer:- Option-A



No comments:

Post a Comment